Zdrowa żywność jest ważna z wielu powodów. Może pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi, dodać energii i zapobiec chorobom. Zdrowe odżywianie obejmuje spożywanie naturalnych owoców i warzyw, a także chudych źródeł białka, takich jak kurczak, ryby czy tofu. Ważne jest także spożywanie pełnych ziaren zbóż, niskotłuszczowych produktów mlecznych i ograniczanie niezdrowych tłuszczów, takich jak smażone potrawy czy przetworzone przekąski. Dieta bogata w składniki odżywcze może obniżyć ryzyko chorób.
Uniwersalne sposoby na to, aby zdrowa żywność była częścią codzienności
Istnieje niezliczona liczba sposobów na włączenie zdrowej żywności do swojej diety. Jednym z nich jest zapewnienie sobie różnorodności pokarmów bogatych w składniki odżywcze każdego dnia. Oznacza to spożywanie dużej ilości:
-owoców,
-warzyw,
-pełnych ziaren,
-chudego białka,
-niskotłuszczowych produktów mlecznych.
Łatwym sposobem na to jest wypełnienie połowy talerza owocami i warzywami podczas każdego posiłku. Innym sposobem na włączenie zdrowej żywności do diety jest spożywanie w ciągu dnia przekąsek obejmujących świeże owoce, jogurt lub pełnoziarniste pieczywo.
Wreszcie, nie zapominaj o napojach. Picie wody zamiast słodzonych napojów nie tylko oszczędza kalorie, ale także pomaga utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu, a nawet daje uczucie sytości, dzięki czemu można jeść mniej podczas posiłków.
Pamiętaj o podstawowych założeniach zdrowej diety
Jedną z rzeczy, o których należy pamiętać, jest to, że nie wszystkie kalorie są sobie równe. To, że dana potrawa ma mniej kalorii, nie musi oznaczać, że jest dla Ciebie zdrowsza. W rzeczywistości często zdarza się, że żywność o pustych kaloriach (np. przetworzone przekąski) może przynieść więcej szkody niż pożytku, ponieważ dostarcza bardzo mało wartości odżywczych, przyczyniając się jednocześnie do przyrostu masy ciała.
Jeśli interesuje nas zdrowa żywność (www.bee.pl), to zamiast skupiać się wyłącznie na liczbie kalorii, przed podjęciem decyzji należy przyjrzeć się ogólnej zawartości składników odżywczych w pożywieniu – zamiast tego należy wybierać produkty zawierające dużo błonnika, białka i składników odżywczych w przeliczeniu na wielkość porcji.